Missä menet Oulun festarikesä?
Kesällä Oulussa saa hoitoa korkeaksi äityneeseen festarikuumeeseen, mutta tapahtumia on myös peruttu ja siirretty vuoden päähän. Urbo nykäisi järjestäjiä hihasta ja kyseli, missä mennään.
Oululainen elävän musiikin yhdistys Rotos asettaa toiveensa rokotuksiin, laskeviin tartuntalukuihin ja exit-suunnitelmaan, jonka mukaisesti tapahtumien avaaminen tietyin rajoituksin mahdollistaisi kesäkuussa Pikipopin järjestämisen.
Tarkoitus on, että lauantaina 19.6. Pikipop soi Oulun Prunnitorilla muun muassa Litku Klemetin, Pekka Tuomen, Neondadin ja Sepikan voimin.
”Tällä hetkellä vaikuttaa ihan hyvältä, ja siitä lähdetään, että tapahtuma pystytään järjestämään”, sanoo Rotos Ry:n puheenjohtaja Joonatan Hamari.
Ihmisten patoutunut keikkanälkä ja Litku Klemetin kaltainen indietähti voivat hyvinkin laittaa 500 katsojan yleisörajoituksen lujille.
”Kohdeyleisö meillä on nuoria aikuisia, joten saa nähdä, ovatko he vielä varovaisia vai tuleeko tapahtumaan tunkua. Rokotuksethan ovat alkaneet vanhemmista ikäpolvista”, Hamari tuumii.
Pikipop siis marssii kohti tapahtumapäivää luottavaisena, kunnes toisin kerrotaan. Järjestäjät kiinnittävät erityistä huomiota siihen, että katsojille voidaan osoittaa merkityt istumapaikat, jos siihen on tarvetta.
”Toki älytön tartuntapiikki voi vielä peruuttaa kaiken, mutta ei sellaista ole nyt näköpiirissä”, uskoo Hamari.
Tämä kesä ilman psykedeliaa
Pikipopin yleisön kanssa saman henkiselle porukalle suunnattu Uleåborg Festival of Psychedelia päätyi päinvastaiseen ratkaisuun. UFOP 2021 perutaan tulevalta heinäkuulta ja järjestetään vuoden päästä, jos tilanne sallii.
Välivainion Tukikohtaa juhla-alueenaan pitävä UFOP on sisäfestivaali, jonka loppuunmyyty päiväkohtainen kävijämäärä olisi ollut 500 henkeä.
Festivaali ilmoitti peruutuksen syyksi epävarman tulevaisuuden pandemian aikana esimerkiksi tulevien rajoitusten takia, sekä tiimin halun pitää kaikki talkoolaiset, artistit sekä festivaalivieraat turvassa ja terveenä.
“Pyrkimyksemme on joka kerta tarjota paras mahdollinen sekä täysipainoinen UFOP-kokemus. Koemmekin, että voimme tarjota tämän parhaiten, kun koronan pahin piikki on toivon mukaan ohitse lähitulevaisuudessa”, kuuluu perustelu.
Harmitus on ankara, sanoo UFOP Ry:n puheenjohtaja Jani Pitkänen. Festivaali peruttiin koronan takia myös viime kesältä.
”Iso vaiva on nähty bändien ja yhteistyökuvioiden kanssa. Heinäkuuta varten oli täysi bändikattaus valmiina. Mutta olemme voittoa tavoittelematon yhdistys, joka järjestää tapahtuman lippuriskillä. Teemme tätä rakkaudesta lajiin, ja olisi liian suuri taloudellinen riski odottaa vihoviimeistä päätöstä sallituista yleisömääristä”, Pitkänen sanoo.
Metal Capital Festival siirtyi ensi kesään
Äimäraution raviradalle kesäkuuksi suunniteltu Metal Capital Festival perui juhlat tämän vuoden osalta jo huhtikuussa. Tuolloin oli selvääkin selvempää, ettei voimaan tulleiden rajoitusten jälkeen 10 000 päiväkävijää tavoittelevan tapahtuman järjestäminen ole mitenkään mahdollista.
”Lisäksi ulkomaisia isoja bändejä ei voi perua juuri ennen tapahtumaa, joten odottaminen olisi ollut liian suuri riski. Ja nyt on selvää, että päätös oli ainoa oikea”, sanoo Metal Capital Festivalin viestinnästä vastaava Samuli Lehtola.
Kaksipäiväisen metallifestivaalin portit aukeavat vuoden päästä, 17.6.2022. Lehtola suhtautuu tulevaan positiivisen mielin.
”Meidän lipunmyynti oli hyvässä vauhdissa, ja todella paljon ihmiset ovat pitäneet lippunsa ensi kesää varten. Lipunostajat tuntuvat ymmärtävän kulttuurialan ja meidän järjestäjien tilanteen.”
Vuoden 2022 ohjelmisto noudattelee perutun festarin runkoa. Lopullinen ohjelma julkaistaan syksyllä.
”Positiivisia yllätyksiä on odotettavissa”, lupaa Lehtola.
Ilmakitaransoiton MM-kisat siirtyvät ensi vuoteen
Myös Ilmakitaransoiton MM-kisat siirtyvät tulevalta elokuulta ensi vuoteen. Koronavirustilanteen vuoksi kansalliset osakilpailut kahta lukuun ottamatta ovat jääneet tänä vuonna järjestämättä eri puolilla maailmaa, joten osallistujia kansainväliseen finaaliinkin olisi ollut tulossa niukasti. Torsoa kisaa ei Oulussa haluttu järjestää, joten siirto oli lopulta ainoa järkevä vaihtoehto.
”Tapahtuman siirtyminen on aina iso harmi, varsinkin kun niin monet ympäri maailmaa odottavat kovasti kisaa ja Ouluun pääsemistä”, kertoo tapahtuman tuottaja Hanna Ikonen.
Poikkeuksellinen tilanne on luonut kuitenkin mahdollisuuksia tehdä ja suunnitella jotain aivan uutta. Vaikka MM-kisat siirtyvätkin jälleen vuodella, järjestäjien ei ole tarvinnut Ikosen mukaan jäädä tyhjänpanteiksi. Business Finlandilta saadun rahoituksen turvin he ovat päässeet kehittämään uudenlaista kulttuuripalvelutuotetta. Hanke kestää lokakuun loppuun saakka.
Ilmakitarafanit ympäri maailmaa ovat ymmärtäneet poikkeuksellisen tilanteen ja lähettäneet Ouluun valtavasti tsemppiviestejä.
”Kansainvälinen fanijoukkomme on ihanan uskollinen, ja se on kehitellyt eri maissa myös itse monenlaista uutta tähän teemaan liittyen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestetään virtuaalista ilmakitaratapahtumaa, ja sitä seuraamme täälläkin mielenkiinnolla”, Ikonen jatkaa.
Aivan täysin ilman ilmakitaroinnin huumaa Oulussa ei jäädä tänäkään kesänä.
”Teemme yhteistyötä Oulun Musiikkivideofestivaalien kanssa. Jo perinteeksi muodostuneessa Air Guitar Carte Blanche -näytöksessä päästään nauttimaan hulvattomista musavideoista ilmakitarahengessä”, Ikonen lupaa.
Loppukevään ja kesän aikana järjestäjät suunnittelevat myös muuta ohjelmaa, josta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.
Paremmat ihmiset kohtaavat Hailuodossa
Parempien ihmisten kesäjuhla Bättre Folk kertoo, että järjestelyt jatkuvat normaalisti, ja näillä näkymin pippalot järjestetään Hailuodossa 16.–17. heinäkuuta.
”Me lähdemme Hailuodossa siitä, että rokotukset sujuvat odotetusti ja kesällä täällä jumalan selän takana on mahdollista järjestää Bättre Folkin kaltaisia erikoiskekkereitä”, lausuttiin tapahtuman Facebook-sivuilla huhtikuussa.
Indiehenkiseen poppiin erikoistuneessa Bättre Folkissa soivat muun muassa Maustetytöt, Pariisin Kevät, Vesta ja Jesse Markin sekä Ruusut. Kirjailijoista sanaisen arkkunsa avaavat esimerkiksi Tommi Liimatta, Terhi Kokkonen ja Saara Turunen.
“Kaikkien kirjailijoiden esityksissä on luvassa jotain ekstrajännää”, lupaa festivaalin 2011 perustanut Aki Roukala.
Edellisellä kerralla jonoa muodostui sisäänpääsyyn, rannekkeiden vaihtoon ja turvatarkastukseen. Nyt näihin ruuhkapaikkoihin on kiinnitetty erityistä huomiota, sanoo Roukala.
“Teemme useampia pisteitä, joita olisi kyllä tehty ilman koronaakin. Ihmisten seisottaminen jonoissa ei ole varsinainen intressimme.”
Bättre Folkin lipuista on Roukalan mukaan myyty 98 %, ja loput menevät lähipäivinä.
Qstockin järjestelyt etenevät toistaiseksi normaalisti
Qstock on yksi heinäkuisen Oulun odotetuimmista tapahtumista. Vuodesta 2003 lähtien järjestetty festivaali jouduttiin viime vuonna monien muiden tapahtumien tavoin perumaan, mutta tänä kesänä Kuusisaaressa juhlitaan taas heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
”Järjestelyt etenevät normaaliin tapaan”, festivaalin promoottori Mikko Forstén kertoo.
Qstock marssittaa tuttuun tapaan lavoilleen kunnioitettavan kattauksen kotimaisia eturivin artisteja sekä kiinnostavia ulkomaisia nimiä. Uusimpiin esiintyjäjulkistuksiin kuuluu melkein vuosikymmenen hiljaiseloa viettänyt Kemopetrol, joka aloittaa samalla myös juhlakiertueensa.
Vuodelle 2020 ostetut liput käyvät sellaisinaan 30.–31.7. järjestettävään Qstockiin.
Suomipop Festivaali porskuttaa poikkeusjärjestelyin
Kuusisaaressa biletetään heinäkuun kolmantena viikonloppuna peräti kolmen päivän ajan. Artistilistalta löytyvät muun muassa Haloo Helsinki!, Antti Tuisku sekä Kaija Koo, ja lavalle nousee myös vielä julkistamattomia staroja. Festivaalit juhlitaan turvallisesti.
“Turvallisuussyistä toteutamme tämän vuoden tapahtuman erikoisjärjestelyin. Yleisömäärää on rajoitettu ja ohjelma on suunniteltu Kuusisaaren festivaalialueen kaupungin puoleisen päälavan tiukkaan tykitykseen, jonne voimme myydä vain rajoitetun määrän lippuja. Tämän vuoksi emme voi taata, että lippuja riittää kaikille halukkaille. Pidä nyt lipustasi hyvä huoli, mikäli sinulla sellainen jo on, niin pääset takuulla mukaan festareille”, kehottaa Suomipop Festivaalin tuotantopäällikkö Sarianna Matikainen.
Mikäli tapahtuma jouduttaisiin viranomaismääräyksestä tänä vuonna perumaan, lipun ostaneet voisivat tässä tapauksessa joko pitää lippunsa ja tulla tapahtumaan ensi vuonna 2022 tai palauttaa lippunsa ja saada rahansa takaisin.
Tällä hetkellä Festivaalin järjestämiselle ei ole näkyvissä esteitä, joten liput taskuun ja Kuusisaareen 15.–17.7.2021!
Varjo-festivaalit tullaan järjestämään viime vuoden malliin Kuusisaaressa
Viime vuonna ensimmäistä kertaa Kuusisaaressa järjestetty urbaanin musiikin ja kulttuurin festivaali Varjo pyritään järjestämään uudestaan tänä vuonna 6.–7.8. Järjestelyt ovat olleet jo pitkään täydessä vauhdissa, ja tänä vuonna alueelle otetaan 5 000 henkeä. Näin jokaiselle vieraalle olisi alueella omaa tilaa noin 4 neliötä.
“Tämä ei sinänsä ole erikoisjärjestelyä, koska samaa tehtiin viime vuonnakin. Viime vuoden tapahtuma järjestettiin keskellä pandemiaa, mutta festivaaleilta ei ilmennyt uusia tapauksia. Kaikki saamamme palaute oli todella positiivista”, Varjo-festivaalin promoottori Roope Sulkala kertoo.
Pro Piknik Festivals Oy:n järjestämille Varjo-festivaaleille tullaan tänä vuonna pystyttämään kaksi vierekkäistä lavaa. Näin vieraiden ei tarvitsisi välttämättä liikkua kovinkaan paljoa ja vältyttäisiin mahdollisilta pullonkauloilta ja ruuhkilta. Festivaalilavalla nähdään muun muassa virolainen rap-artisti Tommy Ca$h sekä kotimaiset Younghearted, Ibe, Gettomasa, Olavi Uusivirta ja Atomirotta.