Täpinä on fiiliksissä kulttuurista

Uusi oululainen radio-ohjelma Täpinä tärähtää ilmoille sunnuntaina 20.6. Ohjelma sukeltaa kerran kuussa pariksi tunniksi paikallisen kulttuuriskenen syvään päätyyn. Kulttuurikonkareille on luvassa näillä aalloilla laaja kattaus kiinnostavaa kuunneltavaa, eivätkä aiheeseen vähemmän perehtyneetkään tarvitse kellukkeita pysyäkseen mukana menossa.

Täpinä on yksinkertaisesti tosi täpinöissään kulttuurista. Tarkalleen ottaen oululaisesta kulttuurista ja ihan kaikenlaisesta sellaisesta. Uusi oululainen radio-ohjelma on ollut Minna Koivusen unelma jo pitkään. Monessa kulttuurikeitoksessa vuosien varrella mukana ollut Minna luotsaa nyt ohjelmaa radioon ensimmäistä kertaa ja odottaa lähetyksiä innoissaan. Suunnitelmat ovat valmiit ja vieraslistakin tuleviin lähetyksiin varsin mehevällä mallilla.

Ja kun vauhtiin päästään, niin sitten muuten täpistään! Luvassa on monipuolisia aiheita kulttuurin eri alueilta aina musiikista tanssiin sekä tv- ja elokuvatuotantoihin. Suurennuslasin alla ovat mielenkiintoiset paikalliset kulttuuripersoonat ja heidän tarinansa.

”Täpinässä jutellaan paljon muun muassa siitä, mikä kulttuurin tekemisessä on Oulussa mahtavaa ja toisaalta haastavaa. Monet paikalliset tekijät voisivat lähteä täältä muualle, ja menestyminen voisi olla helpompaa pääkaupunkiseudulla, mutta silti he viihtyvät ja haluavat pysyä täällä. Täpinää kiinnostaa kuulla, mitkä asiat Oulussa vetävät heitä puoleensa ja innostavat pysymään täällä”, Minna kertoo.

Tietenkin vieraiden kanssa jutellaan myös siitä, mistä he ovat itse täpinöissään ja mitä muutenkin kuuluu.

Livelähetyksiä on luvassa kerran kuussa sunnuntaisin. Ohjelma on puhepainotteinen, mutta musiikissakaan ei säästellä. Minna soittaa lähetyksissä noin 400 levyn kokoelmastaan lempimusaansa vuosien varrelta, ja kuulemaan päästään myös vieraiden livevetoja.

Ensimmäiseen lähetykseensä Täpinä saa vieraakseen kovassa nosteessa olevan oululaisbändi Lanain.

Mitä kuuluu kovasti täpinöintiä aiheuttaneelle oululaiselle Lanaille? Täpinä ottaa siitä selvää sunnuntaina 20.6.

”Olen tosi innoissani siitä, että Täpinän ensimmäinen vieras on juuri Lanai. Se on yksi parhaista oululaisista bändeistä pitkään aikaan!”

Monessa kulttuuriliemessä marinoitu

Idea oululaisesta kulttuuriin keskittyvästä radio-ohjelmasta on muhinut Minnan päässä jo alkuvuodesta 2014 lähtien. Innostuneesta suunnittelusta ja demotteluista huolimatta projekti jäi silloin vielä muhimaan ja odottelemaan aikaa parempaa.

Se parempi aika ja otollinen hetki osuivat kohdalle viime syksynä, kun Tulvamedia ilmoitti hakevansa uusia ohjelmia. Minna päätti kokeilla, olisiko Täpinä sopiva paketti radiokanavalle, ja tuuttasi ideansa mukaan hakuun. Ja sopihan se!

Minna on kulttuuriskenen konkari. Hän on ollut muun muassa mukana Oulun Musiikkivideofestivaaleilla 15 vuotta ja Ilmakitaran MM-kisoissa useita vuosia, vetänyt Pingisklubia, talkoillut Kesän Saunalla, tehnyt pitkään musiikkijuttuja freelance-toimittajana sekä päätoimittanut Oulun ylioppilaslehteä ja Kaupunnia. Päivätyönään hän tekee viestintäsuunnittelijan hommia Oulun kaupunginteatterilla.

Täpinöissään tapahtumista

Entä mistä Minna itse on täpinöissään?

”Esimerkiksi uimisesta ja Kesän Saunasta, joka on muuten ihan parhaita juttuja Oulussa! Kaiken uuden oppiminen on minusta aina inspiroivaa, joten siitä tietenkin myös.”

Juuri nyt hän on kuitenkin erityisen fiiliksissä siitä, että alkaa taas tapahtua ja luvassa on hieno kulttuurikesä.

”Viikonloppuna tuntui ihan uskomattomalta, kun kaupungilla oli taas kunnolla elämää, ihmiset nauttivat auringosta terasseilla ja jengi postaili someen kuvia keikoilta. On loistava juttu, että kulttuurijengi pääsee taas töihin ja me muut nauttimaan keikoista!”

Eniten Minna odottaa kesän tapahtumakattaukselta Koiteli Elää -festaria sekä Flow-sirkuksen esityksiä. Lisäksi hän ei malttaisi odottaa elokuulle 2022 siirtynyttä Håkan Hellströmin juhlakonserttia Göteborgissa. Villi veikkaus on, että miehen musiikkia kuullaan jossain vaiheessa myös Täpinässä.

Täpinän ensimmäinen suora lähetys sunnuntaina 20.6. klo 14–16.

Kuuntele Täpinää: www.kro.fm
Instagram: tapinaradio