Urbo näki päivänvalon

Kello 17.50 osoitteessa urbo.fi pyörii non-stopina rouhea video, joka lupaa keskustelua kulttuurista, ilmiöiden ihmettelyä ja urboonia urboilua. Sellainen on urbaanimedia Urbo, joka näki päivänvalon livestriimittuna suoraan Oulun kulttuuritila Tukikohdasta.

Tukikohdan hämäryydessä kolmikko aloittaa sanailun, johon ei ole jäädä hengähdystaukoja. He ovat Ihan pihalla -podcastaajat Jyri, Lassi ja Henri, jotka ruotivat puheohjelmassaan viikoittain aiheita, joista ovat omien sanojensa mukaan ihan pihalla.

Ihan pihalla he eivät kuitenkaan ole nyt, kun kamerat striimaavat heidän keskustelujaan lähes sadalle kotisohvalle. Sen sijaan he toivottavat tervetulleeksi Oulun kulttuurikartalle urbaanimedia Urbon ja lähtevät tottuneesti ruotimaan sen ensimmäistä artikkelia Oulun musiikkiskenestä.


”Kyllähän nämä seinät on kuullut
musiikkia laidasta laitaan.”


Kolmikko on alusta alkaen yhtä mieltä siitä, että Oulussa on laaja musiikkikattaus raskaasta musiikista räppiin. Mikä olisikaan parempi paikka musiikkiaiheinen ensijulkaisun ruotimiseen kuin Tukikohta?

“Kyllähän nämä seinät on kuullut musiikkia laidasta laitaan”, yksi podcastaajista toteaa.

Urbaanimedia kaupunkikulttuurin ytimessä

Urbon esittelee Luovan Työmaan Juha Mikkilä, jonka voisi sanoa olevan päävaikuttajana Urbon syntytarinassa. Hän on yhdessä työmaalaisten kanssa tunnistanut tarpeen rouhealle kaupunkimedialle jo vuonna 2014.

“Sillä [Urbolla] on oma tonttinsa kaupunkikulttuurin ytimessä”, Mikkilä kertoo live-striimillä. Hänen mukaansa Urbo tutkii, mitä pinnan alla kuplii ja tapahtuu.


Sillä [Urbolla] on oma tonttinsa
kaupunkikulttuurin ytimessä.


Urbo on Mikkilän kuvailun mukaisesti digitaalinen viikkolehti, jossa julkaistaan aina maanantaisin feature-artikkeli. Artikkelissa tutkitaan, hutkitaan ja kuvataan, mitä on oululainen kaupunkikulttuuri. Katso vinkit, miten Urboa luetaan.

Mikkilä kiittää myös Urbon mainiota tekijätiimiä, joiden kunnianhimo näkyy niin alustan, artikkelien kuin kuvienkin laadussa. Isossa osassa mediaa ovat myös vaihtuva joukko oululaisia vaikuttajia, jotka ruotivat Urbon viikottaisia aiheita. Myös kaikki lukijat on kutsuttu mukaan somekeskusteluun.

“Toivon kaikille mahtavia lukuelämyksiä Urbon parissa!” Mikkilä toivottaa.

Tunnelmia Urbon julkistustilaisuudesta 15.3.2021.

Syke, joka yltää kotisohville asti

Kun viralliset puheet on pidetty, on aika ottaa toisenlainen sana haltuun: live-striimilavan valtaa Jokrates, joka on oululainen räppäri ja räpin Suomen mestari.

“Me tultiin nyt papattamaan vähän eri tavalla. Kertomaan teille omia kokemuksia ja observointeja Oulun kaduilta ja omasta elämästä”, Jokrates lupaa. Keikkasetti tarjoaakin niin karanteenijumppaa kuin jotain parempaakin.

Jokrates spiikkaa väliin, kuinka keikkailu on tällä hetkellä harvinaista herkkua. Jos vuosi on ollut keikaton artisteille, niin sitä se on ollut myös katsojillekin. Onneksi live-striimi tuo sykkeen kotisohville asti.

Urbo on lähes kulttuurittoman vuoden jälkeinen valopilkku, joka on juuri nähnyt itsekin päivänvalon. Tervetuloa Oulun kulttuurikartalle Urbo!

Katso julkistustilaisuuden striimi tallenteelta.