Uusi oululainen radio-ohjelma Täpinä tärähtää ilmoille sunnuntaina 20.6. Ohjelma sukeltaa kerran kuussa pariksi tunniksi paikallisen kulttuuriskenen syvään päätyyn. Kulttuurikonkareille on luvassa näillä aalloilla laaja kattaus kiinnostavaa kuunneltavaa, eivätkä aiheeseen vähemmän perehtyneetkään tarvitse kellukkeita pysyäkseen mukana menossa.
Ymmärtääkö oulua muut kuin avojalakaset? Meeri Kivikallio muutti Ouluun opiskelemaan Varsinais-Suomesta ja järkyttyy vieläkin, jos puheenparressa kuuluu pohojoispohojalainen soundi.
Kesällä Oulussa saa hoitoa korkeaksi äityneeseen festarikuumeeseen, mutta tapahtumia on myös peruttu ja siirretty vuoden päähän. Urbo nykäisi järjestäjiä hihasta ja kyseli, missä mennään.
Urbo tapasi ja syvähaastatteli kolmea erilaista tiktokkaajaa Oulusta. Heidän viestinsä on selvä: TikTok on paljon syvällisempi kuin luullaan, ja sen käytön aloitettuasi et kenties tarvitse enää mitään muuta mediaa.
Sepikka vyöryttää kuulijan päälle sämplein kuorrutettua täyteläistä äänimattoa ja kysyy, miksi kaikki kaunis katoaa kuin tuhka tuuleen ja miten ahven saattaa tarjeta kylmässä vedessä.
Urboon kuvaava Antti J. Leinonen valittiin Vuoden kuvajournalistiksi 2020. Leinosta on kutsuttu pohjoisen kuvaajaksi, ja sitä hän onkin. Hyvän kuvaajan lahjat piilevät sosiaalisuudessa, tilannetajussa, huumorissa.
Plan E on outo lintu, jollaisia ei kasva joka oksalla. Se vie kuulijansa elokuvalliseen mielikuvitusmaailmaan kolmen bassokitaran, tummasävyisen kummittelun ja rennonrytmikkään rockin keinoin.
Tällä viikolla Urbon pääjuttu kertoi TikTokista kolmen tiktokkaajan silmin. Jutun syvempi tarkoitus oli oppia ymmärtämään käyttäjien näkökulmasta, miksi TikTok on tällä hetkellä nopeiten kasvava sosiaalisen median alusta. Esitimme jatkokysymyksiä kahdelle tutkijalle. Selvisi, että uutisointi TikTokista on vielä liian kielteistä, ja se vaikuttaa mielikuviimme.
Urbon jo hyvää vauhtia keski-ikästyvä yötoimitus sukelsi TikTokin kiehtovaan maailmaan viikon pääartikkelin innoittamana. Millaista sisältöä löytyy muilta oululaisilta tiktokkaajilta? Tai millaisia Oulu-aiheita tai aihetunnisteella oli päätynyt suosituimpien videoiden listalle?
Urbon raadin ruodinnat kohdentuivat tällä viikolla TikTokin hyviin ja huonoihin ominaisuuksiin. Kehuja sovellus sai siksi, että se auttaa irrottautumaan, niin työasioista rankan päivän jälkeen kuin omasta sosiaalisesta kuplastaan somessa. Toisaalta näkemiään sisältöjä on mahdoton ennakoida.
TikTok on paljon enemmän kuin vain viihdyttäviä videoita, todisti tämän viikon Urbon pääjuttu. Britanniassa lähes joka toinen kuluttaja tutkii shoppailutrendejä TikTokin avulla.
Amira Bushnaief jakaa ajatuksiaan päihdehoidon tilasta Oulussa ja kertoo, kuinka kaikki voivat vaikuttaa. Kaupungilta viestitään meneillään olevasta päihdepalveluiden uudistuksesta. Myös kourallinen kuntavaaliehdokkaita osallistui keskusteluun.
Sami on tavallisessa perheessä kasvanut korkeakoulutettu mies, joka eli tasapainoista elämää kunnes jäi koukkuun kipulääkkeisiin. Nyt hän on korvaushoidossa ja kertoo, kuinka haastavaa Oulussa on saada apua riippuvuuteen.
Moni Urbon lukija tunnisti julkaisemastamme Tannila-jutusta itsensä ja nuoruutensa. Tutkijoiden mukaan nuorista puhutaan kuitenkin usein liian kaupunkikeskeisesti, eikä yhdenvertaisuus aina toteudu.
Maanantaina julkaistu juttu Oulun Tannilasta sai kommentaattorit miettimään parhaita taitojaan ja pohtimaan sitä, miten nuorista ihmisistä kannattaisi puhua. Mukana myös Urbon toimittajan gallup!
Yli-Iin Tannilassa asuu teini-ikäisiä, joiden harrastukset ja taidot suorastaan loksauttivat toimituksen leuat. Osaisitko sinä metsästää itsellesi ruokaa, korjata mopon tai auttaa lehmää poikimaan?
Urbon ensimmäinen viikko lähti musiikista ja kulttuuria käsiteltiin laajemminkin Urbon raadissa. Lue viikon yhteenvedosta, millaisen haasteen Urbo heittää kaikille kaupunkilaisille.
Tänään perjantaina julkaistu Keko Salatan Asioilla on tapana järjestyä esittelee suurelle yleisölle myös oululaisen Pehmoainon. Hän vierailee Salatan kolmannen albumin Ei tää voi olla elämää -kappaleessa.
Urbaanimedia Urbo näki päivänvalon livestriimittuna suoraan Oulun kulttuuritila Tukikohdasta. Lue, millainen urbooni meininki oli julkistustilaisuudessa!
Mitä oululaisessa musiikissa kuplii pinnan alla? Kuinka kevyt musiikki mahtuu pitkätukkaisten hevimiesten valtaamaan kaupunkiin? Kuuntele Urbon Oulu-soittolistalta, miltä paska kaupunni kuulostaa!
Rotuaarilla, Pallaksen talon kolmannessa kerroksessa piti vuonna 2014 majaa mainostoimisto, jonka suunnittelijoilla oli aito ambitio priimaa mediaa kohtaan.
Urbaanimedia Urbo.fi on kuin viikkolehti verkossa. Urbossa on paitsi se viikon tärkein puheenaihe myös Oulun tuoreet topikit ja reaaliaikainen data säästä jääkenttiin.